Ernæring for gikt

En sykdom som gikt utvikler seg når man spiser store mengder matvarer som inneholder purinbaser og salter. Akkumulerer i kroppen og bidrar til dannelsen av krystaller av uratsalter på overflaten av skallet til leddene. Det er dette som forårsaker alvorlige smerteanfall ved bevegelse.

gikt til fots hvordan spise

Selvfølgelig vil et optimalt kosthold redusere de kliniske manifestasjonene av gikt, men en forstyrret metabolisme vil ikke tillate at sykdommen forsvinner helt. Alle de matvarene som kan spises med gikt bør være pasientens diett, siden riktig ernæring er halve kuren.

Mat å unngå fra ditt daglige kosthold for gikt

Med gikt må pasienten først og fremst gi opp alle slags røkt kjøtt, alle typer pølser, salt, belgfrukter. Du kan ikke spise fete kjøttprodukter, spesielt kjøtt fra unge dyr, så vel som fisk.

Det er nødvendig å fullstendig forlate tung mat som sopp eller smult. Med gikt bør du ikke smaksette mat med ulike krydder og varme krydder. I dette tilfellet er unntaket laurbærblad og bordeddik. I tillegg må pasienten gi opp sterke alkoholholdige drikkevarer, sjokolade, kakao, sterk te og kaffe. Oster av salte og krydrede varianter er også på listen over produkter som bidrar til utviklingen av forverringer av sykdommen. I tillegg må du gi opp rike kjøttsupper og kjøttkraft tilberedt på kjøtt.

Matvarer som er tillatt i begrensede mengder for gikt

Pasienter med gikt kan fortynne menyen med noen produkter, og begrense mengden av forbruket deres strengt. Disse matvarene inkluderer lettmelk og smør. Riktignok kan de bare brukes som tilsetningsstoffer til hovedretten, for eksempel til grøt. Du kan også bruke kokt fjærkre og fisk med forsiktighet, det er bedre om det er ørret eller laks. Med måte kan du spise tomater, vanlig blomkål, grønt, saftige reddiker. Fra frukt må du være ekstremt forsiktig med plommer.

Hva spiser du med gikt?

Hva skal pasientens meny for gikt bestå av? Først og fremst skal det være rikt på grønnsakssupper, det kan også være med frokostblandinger, mager fisk, kaninkjøtt, frokostblandinger og pasta, magre meieriprodukter som yoghurt, rømme, oster. Mat uten frykt kan smaksettes med dill, beslaglagt med svart og hvitt brød. Animalske proteiner bør erstattes med vegetabilske.

Det er lov å spise egg, men ikke mer enn ett per dag. Menyen kan fylles på med alle grønnsaker, bortsett fra de forbudte. I tillegg til grønne epler, alle bær unntatt bringebær, appelsiner, mandariner. Tørket frukt er veldig nyttig, med unntak av rosiner, samt honning, nøtter, frø. Fra søtsaker kan du nyte marshmallows, syltetøy og syltetøy. Mat kan tilberedes i både smør og vegetabilsk olje, men ildfast fett, som svinekjøtt eller fårekjøtt, bør helt forlates.

Når det gjelder drinker, må du foretrekke grønn te, te med melk eller sitron, juice, ethvert avkok av nyttige planter. I tillegg kan du drikke fruktdrikker, kvass, kompotter av ulike frukter og bær. Nyttig påføring av spesialisert mineralvann.

Losedager for gikt

Det må huskes at med gikt anbefales det å gjennomføre periodiske fastedager. Samtidig kan du bare spise grønnsaker av en type hele dagen, for eksempel begrense deg til poteter eller grønne epler. Hvis det er vanskelig å spise bare ett produkt i løpet av dagen, kan du blande flere typer grønnsaker eller frukt og spise dem i form av salater. Du kan også velge en diett med meieri, kefir eller cottage cheese. Samtidig avlastes ulike aspekter av stoffskifteprosessen, noe som er svært viktig for pasienter med gikt.

For fastedager kan du bruke ris-eple-dietten. For å gjøre dette, kok 75 gram ris i melk og ta den i små porsjoner. Innimellom kan du spise epler både rå og i form av kompott. Antallet deres bør forresten ikke overstige 250 gram. Og når du tilbereder kompott, må du helt forlate sukker.

Det skal bemerkes at selv om pasienter anbefales å gjennomføre kontrastfastedager, er helt sultne dager forbudt. Det er også umulig å arrangere kurs med terapeutisk sult, fordi på grunn av fullstendig opphør av matinntak i kroppen, tilsettes urinsyre skarpt til blodet. Som et resultat begynner et angrep av gikt.

Funksjoner ved å kompilere en meny for gikt

For pasienter med gikt kan du anbefale følgende variant av det daglige kostholdet.

Frokost bør alltid bestå av grønnsakssalat, deilig gulrot-eplepudding, ett egg, svak te. Til den andre frokosten kan du tilberede en usøtet kompott av nypebær. Lunsj skal være melkesuppe med pasta, enkle potetpannekaker, gelé. Etter lunsj kan du spise ferske epler. Og til middag kan du nyte ostekaker, kjøttfrie kålruller, drikke svak te. Før du legger deg, drikk et avkok tilberedt med hvetekli.

Det må understrekes at dietten for gikt har en særegen struktur. Den bør domineres av flytende og halvflytende mat i form av grønnsakssupper, mineralvann, eventuelle kompotter og fruktdrikker, ferskpresset juice og gelé, frukt og grønnsaker. Generelt må du drikke 2-3 liter væske per dag. Og under fastedager kan du spise opptil 2 kg av alle grønnsaker.

Når du setter sammen en meny for en pasient med gikt, er det viktig å ta hensyn til tilstedeværelsen av andre kroniske sykdommer. Så, for eksempel, hvis en pasient har høyt kolesterol, bør han ikke spise eggeplommen i det hele tatt, og hvis han lider av diabetes, bør mel og bakeprodukter tas i begrensede mengder, og sukker og søtsaker bør utelukkes helt.

Ofte oppstår gikt i kombinasjon med overvekt. I slike tilfeller foreskrives en spesiell diett, av medisinsk fagpersonell omtalt som diett nr. 8. Det eliminerer forbruket av kjøtt og fisk i større grad og innebærer hyppige fastedager, opptil fire ganger i uken. Og generelt anbefales giktpasienter å gå ned i vekt, fordi på grunn av den store vekten øker risikoen for hyppige anfall. Men samtidig bør vekttap ikke være for skarpt, det skal skje jevnt og umerkelig.

Og selvfølgelig, med gikt, må du huske at suksessen til behandlingen avhenger av kompleksiteten. Derfor bør man ikke være begrenset til en diett, selv om den er valgt riktig, med tanke på alle kroppens egenskaper. Du kan anbefale bruk av ulike fysioterapiprosedyrer, og du kan også gjøre fysioterapiøvelser som er svært viktig for å styrke kroppen. Riktignok før dette er det nødvendig å diskutere dette med en lege.

Men prosedyrene er forbudt hvis pasienten har en periode med forverring av sykdommen. I slike øyeblikk anbefales fysisk hvile, bruk av varme varme bad og kompresser, varme. Å gå på gaten har en gunstig effekt på kroppen, inkludert før du spiser, eller umiddelbart etter å ha spist.

Og uten tvil bør du alltid huske på at gikt kan kontrolleres hvis du begynner å ta hensyn til helsen din i tide. Rettidig konsultasjon med en lege, moderne medisinsk og fysioterapibehandling, riktig kosthold - og du vil glemme sykdommen din i mange år, du vil kunne leve et fullt, helt normalt liv.